POSTMAN/MAIL GUARD QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2017

26. The average of three numbers is 135. The largest number is 180 and the drlterence between the other is 25. The smallest number is

A) 130 B)125 C) 115 D) 100

ans:D

27. Karan started a business with a capital of Rs. 18,000. Four months later Ramesh joined him with a capital of Rs. 24,000. At the end of the year total proflt earned was Rs. 5,100. Ramesh‘s shares in the profit is

A) Rs.2,300 B) Rs.2,400 C) RS.2,200 D) Rs.2,100

ans :B

28. lf 5 men or 10 boys can complete a work in 15 days. In how many days will 4 men and 17 boys complete it?
A) 3 days B) 5 days C) 6 days D)10 days

Ans:6

29) Two trains are 2 kme apart and their lengths are 200 m and 300 m. They are approaching towards each other with a speed of 20 m/s and 30 m/s respectivety. after how much time wm they cross each other ?

A) 50s B) 100s C) 25s D) 150s

ans:A

30. it the length of a rectangular floor is 2 meters more than its width and its perimeter is 20 meters, then its area is

A) 12 sq. meters B) 24 sq.meters
C) 22 sq. meters D) 18 sq. meters B
Ans:
31) 768x768x768+232x232x232
768 x 768 768 x 232 + 232 x 232

ans: 1000

32) (1000)9 ÷ 10^24=?
Ans: 1000

33).if one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is

Ans:54

34. The sum of two numbers is 25 and their difference is 13. Then their product is

A) 104 B) 114 c) 214 3 D) 325

ans:B

35) if 144 = 14.4 ,then the value of x is 0.144 X
a) 0.0144 b)1.44 c)14.4 d) 144

ans:A

36. Of the three numbers, the first is twice the second and the second is twice the third. The average of these numbers is 21 . Then the largest number of these is

ans:36


37. What least numbers must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

ans: 2

38. The difference of two numbers is 20% of the larger number. it the smaller number is 20, then the larger number is equal to

ans:25

39. Tarun bought an item at 20% discount on its original price. He sold it with 40% ‘ increase on the price he bought it. The new sale price is by what percent more than the original price ? . '

A)8 B)9 C) 10 D) 12

ans: D

40. An article marked at Rs. 450 is sold at a discount of 20%. Then the discount given is

A) Rs. 50 B) Rs. 75 C) Rs. 90 D) Rs. 100

ans:C

41. A number is increased by 10% and then reduced by 10%. Atterthis operation the number

A) does not change B) decreased by 1%

C) increased by 1% D) increased by 0.1%

ans:B

42) Two numbers are in the ratio 2 : 3. lf eight is added to both the number ratio becomes 3 : 4. Then the numbers are

ans:16,24

43) One shopkeeper purchase aT.V. tor Rs. 6,000 and sells it at 15 % loss.Then the selling price on T.V. is
A) Rs. 5.900 b) Rs. 5.600 c) Rs. 5.100 d) Rs.5,700

ans: C

44)if 11pencils are bought tor Rs. 10 and are sold at the rate at 10 pencils for Rs1 1. then the prottt percentage is

A) 11% B) 17% C) 21% D) 22.4%

ans:A


45. How much interest wrll Rs. 10,000 earn in 9 months at an annual rate of 6%
A) 450 8) 1,500 c) 600 0) none ot these

ans:A

46. Whtch ol the tollowlng is equal to
115x15? .
A) 105x10+115x5
B)11x515
C)1151x5
D)110x15+5x15'

ans:D

47. Whrch ol the lollowing traction is greater than 3 /4 and less than 5 /6 ?

ans: 4/5


48. ll 2/3 part of a number is greater by 4 than 3/5“ of it. Then the number is

A) 30 B) 40 C) 60 D) 70

ans:C

49. ll 20% at 80 = X% of 10. then the value of x is .

A) 160 B) 200 C) 180 ' D) 80

ans:A

50. The value of K+L/K-L IF K/L=7 IS

ANS:4/3.

Related posts


Download pdf

 
Top